lunes, 11 de febrero de 2008

Contracte d'una mestra el 1923??


Aquí us deixo un suposat contracte per a mestres del 1923. No se fins a quin punt és verídic aquest document, tot i així m'agradaria que opinéssiu sobre aquest tema.

16 comentarios:

Anónimo dijo...

No es la primera vegada que sento dir el que està escrit en aquest document, jo crec que si que pot ser verídic. Però no ho puc afirmar.

Janaina Minelli de Oliveira dijo...

No puede ser, ¿no? Tiene que ser una broma... ¿nadie tiene una avuela que fue profesora por esta epoca?

Anónimo dijo...

Yo creo que por la fecha del contrato puede ser verdad, por desgracia vemos en las noticias cada día noticias de violencia machista, por lo tanto no me extraña este contrato.

Anónimo dijo...

he estat indagant per internet i he trobat això:
http://www.santosrios.com/?p=114

Aquí explica d'on d'ha tret tot.

Anónimo dijo...

Què fort! no m'ho puc creure. És clar que tampoc puc entendre les guerres i són i ha estat la pandèmia de tota l'història de la humanitat. Pel que diu el que ho ha penjat a internet, ho va veure a l'escola d'una ciutat d'Estats Units ultraconservadora, en aquest cas m'ho crec. En tot cas, si és una broma, és de molt mal gust. Prou hem patit i sofrim les dones en les societats masclistes perquè encara se n'enfotin.

gemmeta dijo...

La veritat que ja l'havia vist abans però jo diria que això no es veridic, però tampoc ho puc assegurar.

Anónimo dijo...

Jo he trobat el llibre, està a a biblioteca del campus sescelades, o sigui, la nostra. (referent a l'enllaç http://www.santosrios.com/?p=114
.

Tinc una altra web amb les captures del llibre i la font bibliogràfica, una mica cutre el sistema, però pel temps que tenia ..., us deixo l'enllaç: http://www.tdf.cat/urv/tintafresca/contracte-una-mestra-usa.html.

Anónimo dijo...

Este contrato de una maestra, también me lo enseñaron el otro día en otra clase. No se si será o no verdad todo lo que el contrato pone sobre como debe comportase una maestra, pero considero que hay muchisimas cosas que cita el contrato, que no tienen nada que ver con las tareas a las que han de responder los profesores,ya sea ahorao antes, como educadores hay muchas cosas citadas que no vienen al caso ni tienen sentido.

jordina dijo...

La veritat, és molt fort. Però pot ser creíble, ja que en aquells temps no m'estranya que la situació es trobés d'aquesta manera, on la dona estava per sota de tot. Per sort, avui en dia ens respecten, ens valoren la feina, tot i que ha costat molt el reconeixement dels nostres esforços.

Anónimo dijo...

Com molta gent a dit, això sembla impossible que sigui cert, però no m'extranyaria gens que fos veritat tot el que diu aquest contracte ja que en aquells temps el país estava en mans de la dictadura de Primo de Rivera, i a la dona no se li tenia cap tipus de consideració, estava marginada (com en el temps de Fanco). Gràcies a Déu avui dia les coses han canviat i per lo menys se'ns valora i se'ns respecten els drets.

Lidia Abelló, Educació Musical!!

Unknown dijo...

La meva àvia i el meu avi eren mestres en aquesta època i jo mai he sentit a casa comentaris així. Inclús guardem el diari del què feia la meva àvia a classe i no hi ha cap al·lusió al que diu el contracte aquest.

Janaina Minelli de Oliveira dijo...

¿Habéis visitado los links que nos pone Isaac? Por un lado, sí que es verdad que que el contracto existió, pero no en España. Por otro lado, creo que el contracto nos da la oportunidad de hablar de un tema muy importante: la necsidad de contextualizar los textos que leemos. En el libro en que aparece, este contracto sirve a una crítica social. Descontextualizado, se convierte en una broma, cuando no de mal gusto, que podría usarse para ironizar tanto la profesión, como el papel de la mujer en la sociedad. Gracias Isaac por tu trabajo de investigación. ¡este es el espírito!

Les tres papallones dijo...

Si, si!Que fort! A mi me'l van enviar per mail i em vaig quedar parada...sabia que ens ha costat molt arribar fins aquí, tot i que encara és ara que patim dicriminacions, però ara tenim el dret de denunciar-les i estem molt recolzades. Però no sabia que no puguessis ni casar-te i que haguessis de complir "toque de queda".

Realment havia de ser vocacional això de ser mestra i superar les teves espectatives de la vida personal, o això, o bé comportava un caracter no gaire similar al model de mestre actual.

ANABEL LORENTE dijo...

Esto más que un contrato, es un atentado contra la mujer. Yo creo que puede ser verdad, porque en aquella época la sociedad era aún muy pero que muy machista.Incluso en los años 60 aún lo era.
Sin embargo, en otros países como Estados Unidos, aunque también eran machistas, yo creo que eran más liberales, y quizá sí prohibían ir maquillada, pero no llegaban al extremo de no poder casarte!La película de Ana de las Tejas Verdes es un buen ejemplo.
Suerte que los tiempos han cambiado porque si siguiera siendo así, pobres de nosotras las maestras!

Carol-Cris-Marta dijo...

Hola! Jo també voldria donar l'enhorabona a l'Isaac per la recerca que ha fet sobre el tema. Allò que potser hem especulat, opinat o pensat, pot canviar ràpidament si llegim el link que ens ha facilitat l'Isaac.
A més a més, ha contrastat la informació que apareixia en aquella "opinió" del link i ha trobat el llibre a la bilioteca (impresionant!), per la qual cosa hem pogut esbrinar l'origen concret d'aquest contracte.

Penso que quan es fa circular aquest tipus de document per internet, és justament per provocar en els receptors un sentiment de sorpresa, ràbia, incredulitat... i així conseqüentment, aquests ho tornaran a reenviar, sense realment saber si la informació d'aquest (arxiu, document, power point...), és verídica o no.

En aquest cas, el Joan, que va penjar aquest document, sí que ens ha fet reflexionar a tots sobre la veracitat del document.

Anónimo dijo...

He estat buscant per internet per havera si trobava alguna cosa sobre aquest "contracte", ja que trobar ara mateix alguna persona viva que hagues sigut mestre al 1923 és una mica difícil ja que aquesta hauria de tenir més de 100 anys, que a més a més fòs mestra i això és una mica dificil de trobar.
Per això buscant per internet he trobat diferents versions sobre aquest document:

- En algunes pagines es diu que es un document històric i és real.
- En altres diuen que aquest "contracte" esta copiat d'un llibre d'un home d'Estats Units.
- En una he trobat que aquest " contracte" pertany a un poble de Cuenca (Castilla la Mancha).En l'època d'Alfons XXIII i el cop d'Estat de Miguel Primo de Rivera (pare). http://es.passado.com/blogEntry.aspx?entry_id=179694

En cap pagina web he trobat que fòs fals aquest contracte, però potser no el feien firmar a tota Espanya, ja que he trobat en diferents pagines que el document es de Castilla la Mancha.

La meva opinió sobre el contracte és com el de la majoria de la gent, sembla increible el machisme del contracte i la poca llibertat que tenien en aquella època les dones.
Quan llegeixes certes coses et quedes amb cara d'incredualitat pensant en la mentalitat tant diferent que hi havia abans i dono gracies per no haver viscut en aquella època.

-